Gyakori kérdések
gólyáknak - az egyetemről
Credite și examene
Creditele sunt o modalitate de a măsura importanța materiei în curriculum. Sunt importante când faci calculul mediei, când vrei să îți fie recunoscută materia la alte specializări, când aplici pentru bursă, când e nevoie să susții examenul de restanță și în multe alte situații. Consultă statutul studentului pentru a afla cum și pentru ce anume se calculează creditele.
Perioada de presesiune reprezintă 2 săptămâni în care mergi la cursuri exact ca în restul semestrului, iar în funcție de specializarea la care studiezi, s-ar putea ca în această perioadă să susții examenele practice. Ține minte!! Fiecare facultate, fiecare specializare poate organiza examenele după reguli proprii. Interesează-te din timp. În prima lună de facultate cadrul didactic te anunță cum vei susține examenul și în ce perioadă (nu ziua exactă, doar perioada 🙂 ). În cadrul programului Student to Student Team, colegii te ajută să îți organizezi programul astfel încât să nu ratezi niciun examen.
Pentru fiecare disciplină ai dreptul la 2 examene (în prima sesiune și în sesiunea de restanțe). Dacă te nemulțumește nota obținută în prima sesiune, te poți prezenta și în a doua. Conform statutului studentului în UBB, în catalog va rămâne nota cea mai mare.
Pentru fiecare disciplină ai dreptul la 2 evaluări, una în prima sesiune și una în sesiunea de restanțe. Dacă nu reușești să promovezi examenul în niciuna dintre cele 2 sesiuni, vei putea susține examenul în următoarele sesiuni când se organizează evaluări pentru examenul respectiv. Atenție, uneori are să fie nevoie să plătești o taxă la secretariat pentru susținerea examenului în restanță. Taxa variază în funcție de numărul de credite. Te așteptăm în programul Student to Student Team pentru a face față sesiunii împreună!
La finalul fiecărui semestru, dar și la finalul anului universitar, media se calculează ponderat, ponderea fiind numărul de credite al fiecărei materii. Informează-te cu privire la numărul de credite pe care îl are fiecare disciplină.
Pentru a promova anul, ai nevoie de un număr minim de credite, respectiv, de un număr minim de discipline promovate. Acest număr variază în funcție de anul de studiu și de specializare, nu e constant. Interesează-te din timp care e numărul minim de credite pentru promovare și pregătește-te pentru examene.
Cămin
Dacă ești student în anul I, atunci la admitere, trebuie să bifezi pe platforma de admitere că dorești loc în cămin. Dacă nu ai făcut asta, ia legătura cu secretariatul facultății la care urmează să studiezi, deoarece fiecare facultate are o procedură proprie. Apoi, rămâne doar să aștepți pentru a vedea listele cu distribuiri. Îți recomandăm să urmărești paginile de Facebook ale Consiliului Studenților din UBB, respectiv Consiliul Studenților de la facultatea la care urmează să studiezi pentru a fi la curent.
Fiecare cămin dispune de o sală de lectură. Pe lângă aceasta, poți merge la Biblioteca Centrală Universitară, să înveți într-una din sălile de lectură. În plus, unele facultăți au o bibliotecă sau o sală de lectură proprie, în incinta facultății. Centrul StudHub de asemenea are spații destinate studenților pentru a învăța individual sau în grup. Toate aceste spații sunt destinate studenților pentru activități de învățare.
Materii, cursuri și laboratoare
Fiecare materie se discută la curs, seminar și, eventual, laborator. Te așteptăm în programul Student to Student Team pentru a afla diferența dintre ele.
Seminarul este ora (orele) în care se discută detalii legate de informațiile prezentate la curs, în care se intră în profunzimea conținutului. Ai nevoie de un anumit număr de prezențe pentru a intra în examen. Colegii din programul Student to Student Team te îndrumă pentru a afla criteriile specifice fiecărei discipline.
La fiecare specializare, în fiecare an, ai posibilitatea de a alege una sau mai multe discipline opționale. Acestea sunt gratuite și vei fi obligat să alegi cel puțin un anumit număr de opționale în fiecare an (desigur, le poți alege pe toate). Facultativul reprezintă o disciplină mai puțin relaționată cu domeniul tău de studii, dar s-ar putea să fie interesant pentru tine să dezvolți competențe în acea arie. Atenție, facultativul se plătește și nu e obligatoriu să îl alegi. Mai mult, poți alege facultative și de la alte facultăți. Te așteptăm în programul Student to Student Team pentru a descoperi ce discipline poți alege ca facultativ și cum le adaugi în contractul de studii.
De fiecare laborator de cercetare este răspunzător un cadru didactic din Facultate. Prin urmare, pentru a fi parte din echipa unui laborator trebuie să ia legătura cu cadrul didactic și să afle care sunt condițiile de intrare. Uneori e nevoie să fi promovat deja un anumit curs și s-ar putea să pot intra doar din anul 2, de exemplu, alterori e nevoie de o scrisoare de motivație sau poate fi suficient doar să spun că vreau. Depinde de coordonatorul laboratorului, respectiv de cadrul didactic.
În mod legal, nu se poate renunța la un facultativ pe care l-a ales deja studentul după ce s-a încheiat perioada de depunere a contractului de studii. Într-adevar, pot fi excepții. Dar regula aceasta este: după predarea contractului de studii, nu se mai fac modificări în contract. Prin urmare, dacă reușești să mergi la un facultativ înainte de predarea contractului, atunci ai legal opțiunea de a nu-l pune în contract dacă nu dorești să îl urmezi.
A fi audient înseamnă să mergi la un curs pe care nu îl ai în contractul de studiu și să asiști la acesta. Fiecare facultate are anumite cursuri unde sunt primiți ca audienți studenții din universitate, chiar dacă sunt înscriși la alte facultăți. La un astfel de curs poți merge oricând dorești, nu vei susține examen și el nu va apărea în planul tău de învățământ. Vino în programul Student to Student Team pentru a afla despre mai multe cursuri interesante pe care le poți audia!
Modulul pedagogic
Modulul pedagogic se referă la programul de pregătire psihopedagogică, care este un program de formare pentru a putea preda în școli sau universități. Acesta are două niveluri: nivelul I care este destinat pregătirii pentru a preda în învățământul obligatoriu (adică până în clasa a X-a inclusiv), respectiv nivelul II (pentru clasele superioare și nivel universitar). Nivelul I se urmează pe parcursul anilor de licență, iar nivelul II la master. Mai multe detalii găsești pe site-ul Departamentului de Pregătire a Personalului Didactic http://dppd.ubbcluj.ro/index.php
Înscrierile la modul se fac tot pe platforma de admitere și o pot face atâta timp cât platforma este deschisă. Recomandarea e să se înscrie cât de repede. Lista cu documentele necesare e aici: https://admitere.ubbcluj.ro/ro/licenta/modul_pedagogic/ (trebuie să încarce inclusiv contractul de studii).
La modulul pedagogic există un contract de studii separat. Materiile nu vor apărea în contractul de la facultate.
Da, dar trebuie să anunți secretariatul DPPD. Toate informațiile necesare sau datele de contact se găsesc pe site-ul DPPD http://dppd.ubbcluj.ro/
Burse
În UBB sunt 4 tipuri de burse. Astfel:
- burse speciale:
1.a burse speciale pentru activitatea ştiinţifică (excelenţă); burse speciale pentru activitatea sportivă şi burse speciale pentru activitatea cultural-artistică;
1.b. burse «Merit olimpic internaţional» (c.f. Legii nr. 235/2010 şi a Legii nr. 228/2017); 1.c. burse acordate pentru studenţii înmatriculaţi în programe de studii la forma de învăţământ la distanţă sau cu frecvenţă redusă.
- burse de performanţă;
- burse de merit;
- burse de ajutor social.
Cererile pentru burse se depun la secretariatul facultății sau online, pe AcademicInfo, în primele 14 zile de la începutul fiecărui semestru. Îți recomandăm să verifici la secretariatul facultății la care urmează să studiezi care e procedura, la începutul anului universitar.
Bursa de performanță se oferă pentru prima medie din an. Bursele de merit sunt mai multe și numărul lor reprezintă un procent din numărul studenților din an. Acest procent poate varia de la un an la altul, pentru că universitatea încearcă să aloce cât mai multe burse anual și e posibil ca uneori să fie mai multe burse, pentru că a crescut procentul de studenți pentru care se oferă bursa de merit. Pe scurt, bursa de performanță este mai mare (ca și cuantum financiar) și e una singură în an (chiar dacă 2 studenți au aceeași medie, se iau în considerare criterii de departajare și tot o bursă de performanță rămâne) și bursele de merit sunt mai multe și puțin mai mici ca și cuantum financiar. Toate se alocă pe baza mediilor din an: primele medii din an vor lua burse (și prima are să fie cea de performanță).
Programul Erasmus îți oferă posibilitatea de a studia într-o altă țară timp de un semestru sau de un an. În plus, există proiectele Eramsus+ care se desfășoară pe o perioadă mai scurtă de timp (12-14 zile), în care studenți din mai multe țări lucreză împreună la un proiect pe diferite teme (de exemplu, drepturile omului, ecologie etc.). Află mai multe la Centrul Internațional de Cooperări al UBB https://cci.ubbcluj.ro/
Pentru schimburile de experiență Erasmus, cele în care studiezi la o universitate dintr-o altă țară timp de un semestru sau un an, fiecare facultate are desemnat un responsabil. Pe site-ul facultății vei găsi persoana care se ocupă de proiectele Erasmus și pe care o poți contacta pentru detalii. Pentru proiectele mai scurte, de 12-14 zile, există grupuri pe social media, unde se postează anunțurile și unde poți să și aplici.
Voluntariat
La majoritatea facultăților din UBB există una sau chiar mai multe asociații studențești în care te poți implica și există o asociație a universității, Organizația Studenților la Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB). De asemenea, unii profesori se ocupă de laboratoare de cercetare unde se pot implica și studenți, ca voluntari. Dacă îți dorești un rol mai degrabă administrativ, poți aplica și la Consiliul Studenților de la facultatea la care vei studia. Pe lângă asta, în UBB există și un Birou pentru Voluntariat, unde sunt promovate oportunitățile de voluntariat existente.
Asociațiile studențești militează pentru drepturile studenților, creează oportunități de voluntariat, dar și oportunități educaționale prin programele lor în parteneriat cu reprezentații universității, organizează concursuri, teambuilding-uri pentru studenți, târguri de carieră, conferințe științifice. Colegii din programul Student to Student Team te ajută să găsești ONG-ul potrivit pentru tine.
Altele
StudCard și OmniPass sunt carduri nebancare prin intermediul cărora obții diferite facilități, precum reduceri la restaurante, gratuitate la obiective turistice și ai nevoie de unul dintre ele pentru obținerea gratuită a abonamentului pentru transport public în comun (sau pentru a te bucura de reducere la transport, depinde la ce formă de învățământ ești). Te așteptăm în programul Student to Student Team pentru a afla cum obții StudCardul sau OmniPassul.
Pentru abonamentul pe transportul în comun gratuit e nevoie de un card special nebancar (de ex. StudCard, OmniPass), carnetul de student și cartea de identitate. Mentorii te vor ajuta să identifici liniile corecte de transport în comun care te duc la și te aduc de la facultate, dar și să obții abonament pentru transport în comun.
Sesiunile științifice studențești sunt conferințe organizate de studenți unde sunt invitate cadre didactice de renume, iar studenții au oportunitatea de a-și prezenta rezultatele științifice dacă s-au implicat în diferite cercetări pe parcursul anului. Mentorii din proiectul Student to Student Team te pot îndruma să găsești conferințe potrivite intereselor tale.
Dacă notele tale permit acest lucru, atunci da. Mai specific, dacă la facultatea la care ești la taxă ai o medie la final de an suficient de mare pentru a glisa la buget, atunci poți face această schimbare. Pentru a afla care sunt pașii specifici pentru a-ti modifica forma de învățământ (de la taxă la buget sau invers), apelează la secretara care se ocupă de anul I de la una, preferabil ambele facultăți.