VREI SĂ FII MENTORI?

Ajută un boboc să facă față provocării

Programul se adresează studenților din anul I, și pleacă de la dorința de a construi o comunitate de studenți în adevăratul sens al cuvântului: oameni care se înțeleg, se respectă, se sprijină reciproc, care sunt acolo unul pentru celalalt, atât la bine cât și atunci când lucrurile nu merg așa cum au sperat. 

DE CE SĂ te înscrii ?

Programul Student to Student TEAM nu s-ar putea desfășura fără implicarea studenților mentori. Ei își oferă timpul, energia și experiența pentru a ajuta bobocii în integrarea în comunitatea academică.
Pe lângă că vor fi cei care întâmpină și îndrumă bobocii în prima perioadă a studenției, mentorii mai beneficiază de

CONTRACT DE VOLUNTARIAT

Participarea la întâlnirile săptămânale cu bobocii, monitorizarea în permanență a stării membrilor grupului, organizarea de mini sesiuni pe temele de interes identificate de studenți sunt recunoscute de către viitorii angajatori ca experiență de muncă.

TRAINING și CREDITE

Mentorii acceptați în comunitate, vor participa la o școală de vară gratuită cu o durată de 5 zile (între 23-27 august, respectiv 30 august-3 septembrie 2021) în Campusul din Cluj, în timpul căreia se vor distra, se vor dezvolta, vor obține informații noi, vor lucra în echipă, și vor face rost noi de competențe și abilități.

COMUNITATE

Ajutând bobocii, împărtășindu-ți experiența și cunoștințele în prima perioadă a facultății, vei putea forma o echipă proprie cu care să colaborezi. În plus, programul de training de 5 zile se organizează face to face în Cluj, iar seara sunt continuate cu programe de socializare și distracție.

îN CE CONSTĂ ACTIVITATEA DE mentorAT?

Programul de mentorat se întinde pe durata unui an universitar, astfel că studenții mentori ar putea beneficia de un contract de voluntariat pe 10 luni.

S-ar putea ca unii studenți mentori să dorească echivalarea orelor din acest program cu ore de practică și să nu dorească voluntariatul. Aceste solicitări se pot rezolva punctual, pe măsură ce ele le apar.

Important! Dacă facultatea echivalează orele din acest program cu cele de practică, orele respective nu vor mai putea figura și ca ore de voluntariat.

CATEGORII DE MENTORI

Sarcinile atribuite mentorilor nu constau doar în orientarea bobocilor, ci includ și task-uri administrative și de organizare.

Este important pentru noi ca mentorii să se simtă bine în rolul lor. Echipa de profesioniști va atribui rolurile care se potrivesc cel mai bine pentru personalitatea și abilitățile mentorilor. De aceea așteptăm și candidatura celor care nu se simt neapărat bine să gestioneze o echipă sau nu au abilități de leadership, dar sunt capabili să îndeplinească sarcinile în mod responsabil și proactiv.

MENTOR ADMIN

Gestionează mentorii de la grupă, reprezintă interfața dintre mentorul de la grupă și coordonatorul de la nivelul facultății. Gestionează baze de date (excel), păstrează evidențe, Identifică problemele existente la nivel de grupă, participă la întâlniri periodice cu mentorii la grupă, identifică posibile resurse pentru mentori.

mentor suport

Susțin activitatea proiectului și a celorlalți mentori prin pregătirea materialelor de sprijin. Ajută mentorul de la grupă sau mentorul admin, se implică în activități de suport și participă la întâlnirile de la grupă.

mentori la grupă

Gestionează grupa de studenți și susțin activitățile de formare pe parcursul primului semestru. Creează un canal de comunicare pentru grupă și menține interacțiunea în cadrul acestuia, oferă suport bobocilor pentru adaptarea la cerințele academice, pregătește și susține întâlniri periodice cu studenții din grupă.

CE ZIC MENTORII despre program?

Dacă la început eram stingheră, această experiență m-a scos 200% din zona de confort. STS m-a făcut o persoană mai sociabilă, deschisă, comunicativă, proactivă. Am descoperit prieteni in compania cărora puteam fi eu, și a contribuit extrem de mult la dezvoltarea mea și viitorul meu, astfel ca, după tabăra de vară am luat decizia de a mă muta la Cluj.
SABĂU BIANCA
Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA)
Proiectul STS ne-a oferit ocazia de a le transmite bobocilor cunoștințe dobândite în timp pe parcursul facultății, dar care ne-ar fi făcut studenția mai ușoară dacă le-am fi aflat și noi de la început. În tabără am fost scoși din zona de confort, am avut parte de un colectiv în care ne-am putut exprima liber și să învățăm împreună din experiențele împărtășite.
CEZAR ALEXANDRU
Facultatea de Biologie și Geologie
M-am simțit foarte utilă pe tot parcursul proiectului. În tabără, apoi și în timpul proiectului, am învățat cum să gestionez situatii neprevăzute și să organizez/conduc întâlniri, cum să evaluez obiectiv situațiile fără să le personalizez, și am avut ocazia să cunosc noi oameni care au înțeles experiența prin care treceam ca mentor și au fost mereu dispuși să vină în ajutor.
SANDU ELENA
Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației
ambasadorii programului

Ambasadorii programului de mentorat Student to Student Team sunt cei care reprezintă și promovează programul în rândul studenților.

simona

Simona Oniu

Sunt Simona, studentă la Facultatea de Drept, mentor în cadrul programului Student to Student.
Ce m-a motivat să devin mentor a fost atât dorința de a ghida bobocii cu sfaturi, indicații și suport emoțional, cât și de a-i ajuta să își formeze o imagine cât mai aproape de realitate în ceea ce privește așteptările la nivelul anului I.
Mărturisesc că experiența mi-a depășit așteptările, întâlnirile STS devenind momentul de respiro pe care îl așteptam cu nerăbdare. Astfel, încurajez implicarea în acest program, atât în calitate de mentor, cât și de boboc, avantajele acestuia fiind pe măsură!

elena_litere_ambasador_STS

Elena-Daniela Sandu

Sunt Elena și sunt masterandă la Facultatea de Litere.
Am devenit mentor deoarece mi-am dorit să ajut studenții abia intrați în mediul universitar complex, să se adapteze la o schimbare atât de abruptă în urma căreia s-ar fi putut simți dezorientați în lipsa acestui program.
Oportunitatea de a deveni ambasador STS m-a făcut să îmi doresc să mă implic chiar mai mult în acest program, pentru a-l promova într-un mod cât mai vizibil. Îmi doresc ca oamenii să observe și să înțeleagă beneficiile unui astfel de program care ajută la crearea unui network studențesc bazat pe încredere, ghidare, conexiune și altruism. Este important să oferim un exemplu clar studenților care vor dori să se înscrie în program, atât viitorilor mentori, cât și viitorilor boboci.

miruna_litere_ambasador_STS

Miruna Gabor

Sunt Miruna, sunt studentă la Facultatea de Litere și sunt mentor în cadrul programului Student to Student, iar de curând am devenit și ambasador.
De ce este STS un proiect cu o amprentă personală?
Pentru că fiecare grupă de studenți are unul sau mai mulți coordonatori, ce se ghidează după necesitățile grupului. Astfel, programul îți stă la dispoziție dacă ai nevoie de un ghidaj academic, de ajutor pentru un curs sau o prezentare, de sprijin moral, sau de o persoană cu care să îți comunici dificultățile, Discuțiile personale, jocurile, prezentările, consultațiile pentru diversele materii permit realizarea unei conexiuni ce suplimentează experiența de student. Cred că este o oportunitate de formare și de socializare, care oferă atât resurse cât și sprijin, ce e chiar surprinzătoare.

Nicoleta_Litere_Ambasador_STS

Nicoleta Manlup

În calitate de mentori, a fost responsabilitatea noastră să îi ajutăm pe studenții înscriși în acest program să se integreze în viața studențească. Ne-am dorit să avem parte și de momente mai relaxante, în care să ne limităm la discuții care să aducă împreună interesele studenților și în contexte mai puțin formale. 
Am reușit să vedem îndeaproape complexitatea programului și importanța comunicării eficiente între toate părțile implicate. Ne-am propus să lucrăm într-un mod cât mai dinamic și colaborativ, încât a doua ediție a programului nostru să aducă împreuna și mai mulți studenți, fie boboci, fie mentori, traineri sau chiar ambasadori.

Laura_litere_ambasador_STS

Laura Stafie

Vă spun drept că numai ambasador nu m-am văzut eu în viața asta și nu vă gândiți că mă plâng, ba chiar defilez prin toată casa cu acest titlu, mai mai îmi voi atrage vreo ofertă de la ambasade străine. 
Ce fac eu din această poziție? Le arăt familiei ce materiale video, creez și ce texte construiesc despre mine; în zadar însă, căci mă acuză de vedetism! Puține știu ei despre promovare, că doar scopul meu e să dau sfoară în țară despre STS.
Altceva? Îmi dau întâlnire cu ceilalți ambasadori pentru brainstorming-uri fulgerătoare, colaborez și comunic cu mentorii și bobocii implicați, colectez și produc imagini, materiale scrise ori audio.